torsdag 26 juni 2008

Chokladtårta med jordgubbsmousse

Mumms säger jag, kan verkligen rekomendera midsommartårtan
som var med i senaste "Buffé"-tidningen.
Härligt chokladig browniebotten och en mumsig jordgubbsmousse
och jordgubbar ovanpå.
Hur enkelt som helst och utmärkt att förvara i frysen.
Riktigt lyxigt kan jag tycka.
Lillskrot och jag hade precis min mamma och syster här
och bjöd på denna sommardröm...



Midsommartårta
Portioner: 12-14
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen
Fyllning:
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat (min bedömning är jätteenkelt och jag är inte superduktig i köket...)
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
5. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.
6. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
7. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
8. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
9. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar
VARSÅGODA OCH PROVA
Jättegott!!!

1 kommentar:

Johanna sa...

Jag bakade denna till midsommar, det var verkligen den godaste tårta jag ätit tror jag (och enkel att göra)! Ni som inte har provat ännu måste göra det!
Kram Johanna